Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

БИБЛИОТЕКА НА ГРУБИЯ ДЖЕНТЪЛЕН №5: СВОБОДА БЪЧВАРОВА „ЛИТУРГИЯ ЗА ИЛИНДЕН“

/
/
/
717 Views

Някои от най-важните и мъжки книги на България са осъдени на забрава. Книги, които за няколко поколения българи са били наръчник по достойнство, чест и почтеност, са захвърлени в тъмните кътчета на литературното ни бунище. „Един от първа дивизия“, „Литургия за Илинден“, „Как станах хайдутин“, „Помни войната“, „Корона от тръни“… Все заглавия, които вече липсват дори и в антикварните ни книжарници, тъй като последните им тиражи са отпреди двайсет-трийсет години, а модерните издателства не виждат причина да ги преиздават, защото нямат потенциала на бестселъри. Само че да определяш стойността на една книга по комерсиалния ѝ потенциал, е като да определиш стойността на личност по това колко популярна е била в училище. Но бизнесът си е бизнес. Предлагането се определя от търсенето. А никой няма изведнъж да започне да търси книги, за които не се говори вече две-три десетилетия.

Руси Чанев в ролята на Дилбер Танас от филма „Мера според мера“, заснет по мотиви от романа „Литургия за Илинден“

Затова още преди години приех за своя мисия да запозная хората около себе си с книгите, които ме изградиха като личност и ми дадоха мъжки пример, когато нямах такъв в семейството си. Много от тях, за съжаление, бяха изхвърлени от индустрията като „безперспективни“. В първата петица на списъка ми безспорно е „Литургия за Илинден“ – историята на един македонски четник, който остава до Гоце Делчев в моментите, в които воеводата се превива от болка в малката си хотелска стая, заради възпалена язва, а другарите му вместо до него са из вертепите на столицата. В моменти, в които няма кой да му накладе огън или да му донесе нещо за хапване, а самият той едва куцука с бастуна си из заледена София. Истории, които Свобода Бъчварова е научила като дете от Илия Дилберов, прототипа на главния герой, който живял на съседната улица в Горна Джумая.

Изключителна книга, която няма преиздание от началото на осемдесетте, а заслужава да застане до „Немили-недраги“ и „Записки по българските въстания“ по своя размах и невероятна дълбочина. Най-вече заради това, че както и при другите две, тези истории и житейски истини са не художествена измислица, а базирани на реални личности и животи. Такива, които вече не намираме за „модерни“ и захвърляме с лека ръка, за да бъдат заменени с магазинните шарлатански философии на новите будители, родени не в огъня на робството и борбата, а в стерилната и фалшива свръхемоционалност на блогърските рубрики за бърза употреба.

За „Литургия за Илинден“, Свобода Бъчварова и  спомените на един македонски четник – БИБЛИОТЕКА НА ГРУБИЯ ДЖЕНТЪЛМЕН №5

https://www.facebook.com/piratiteumiratmladi/videos/544517313129679/

 

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest
This div height required for enabling the sticky sidebar