Ц

някои от най-интересните кътчета на това любимо на царя място.

Царски полумаратонъ не е състезание. Той е по-скоро бдение. Помен.

Царски полумаратонъ е моят начин да отдам почит на тези преди нас. Целта ми е да избягам 21 километра в родните градове или знакови места за някои от най-големите си герои и да се опитам да разкажа техните забравени истории.

Това е помен, в който вместо със свещ в ръка, ще бягам с пламъка от историите за куража и жертвоготовността на нашите дядовци.

Първото издание на полумаратона се проведе в царския дворец „Врана“ в София, през 2022, където навръх рождения ден на Негово Величество Цар Борис III бягах в негова памет и във видео разказах любопитните и забравени истории на двореца.

Гледайте видеата от Царски полумаратонъ в моя YouTube канал НАШИТѢ ДѢДОВЦИ.

С

тартирах „Осинови герой“ като съвсем лична кампания, с която първоначално не исках да ангажирам никого. Преди три години във фейсбук попаднах на пост, който показваше окаяното състояние на гроба на един от най-големите ми герои и примери за подражание, генерал Стефан Тошев. С месеци родолюбци се разбираха в коментарите кога и как ще се съберат, за да се погрижат за истинската джунгла, погълнала последния пост на този славен български воин. Така и не го направиха. Затова, половин година по-късно, се намесихме аз и приятеля ми Дидо. Така се случи, че точно в тази седмица бях гост-коментатор в „Преди обед“ по БТВ и използвах възможността да призова всички, които намират за важно да опазим паметта на забравените си герои, да се присъединят към мен и да открием и други занемарени и изоставени гробове на хора, жертвали силите и живота си, за да ни има нас – техните внуци.

Днес, две години по-късно, осиновените гробове са над осемдесет, доброволците от Клуб на грубите джентълмени десетки, а наесен предстои книга и късометражен филм, които ще разкажат изумителните истории, които открихме погребани, заедно със стопаните им. Дотогава тук можете да откриете част от героите, за които се грижим вече трета година.

Юнаци, лека нощ!

„Царски полумаратонъ е помен, в който вместо със свещ в ръка, ще бягам с пламъка от историите за куража и жертвоготовността на нашите дядовци…“

ПРИМЕРЕН ТРЕНИРОВЪЧЕН ПЛАН ЗА ЦАРСКИ ПОЛУМАРАТОНЪ:

Подкрепи инициативата, като купиш някой от специалните лимитирани артикули на ЦАРСКИ ПОЛУМАРАТОНЪ в магазина ни