„П

ътят на грубия джентълмен” е TED лекция, която така и не успявах да проведа две поредни издания на TEDxVarna, но за щастие, в началото на 2019-та, когато стартирахме Hell’s kitchen, графикът на предаването за първи път ми позволи да се освободя и да участвам във форума.

Интересно беше, че точно тогава моята състудентка и приятелка, Мария Милушева, едно от най-важните имена в българския рекламен бизнес, води лекция, наречена „Колко е важно да бъдеш ядосан“, поглеждайки проблема, за който говоря от женска гледна точка и съвсем случайно нашите две представяния, които бяха и едно след друго, се допълниха прекрасно.

„Пътят на грубия джентълмен“ проследява светогледа на три поколения български мъже и го сравнява с ценностите на нашите дядовци – груби джентълмени, които с еднакъв замах въртели перото и сабята. Мъже, възпитани и достатъчно образовани, че да могат да водят литературни и философски разговори, но и джентълмени със сърца и юмруци на място, готови да запретнат ръкави и да нарамят пушка, когато родината или семейството им имат нужда от защита.

Втората част на лекцията нарекох „Посегнеш ли на българин…“ и изнесох пред целия личен състав на Националния военен университет „Васил Левски“ в края на 2020-та година. Пълният ѝ текст ще бъде публикуван в някоя от следващите ми книги.

Mauris blandit aliquet elit, eget tincidunt nibh pulvinar a.

„По-добре воин в градина, отколкото градинар на бойното поле“

Гледай лекцията тук